понеділок, 2 серпня 2010 р.

Чому ви не заробляєте 4000$

Чому ви не заробляєте 4000$

Досить болюча тема. Всі хто працює в аутсорсі рано чи пізно задумуються над тим чому вони отримують наприклад 800$, 1600$, або навіть 2400$, а не наприклад 4000$. Остання цифра це приблизна зарплата програміста початківця-стажера в США. В рік виходить приблизно 50,000$.

Метою цього допису є спроба подивитись «у зеркало» та зрозуміти чому дійсно ми отримуємо такі суми тут. Найлегшим підходом до цього питання буде просто знайти відмінності між ними та нами. Описані речі є моїми суб'єктивними думками, тому бажаючі запрошуються до дискусії.

Відмінності я спробував по-сортувати по важливості.

1. Англійська мова.
За весь мій час роботи в ІТ я ні разу не зустрічав людини з fluent рівнем англійської мови. Людей з advanced рівнем можу порахувати на пальцях рук. Переважна більшість це різні градації intermediate рівня. Можливо ви скажете: «а вони нас і так розуміють!». І тут ви дуже глибоко помиляєтесь. Їм треба сильно напружуватись щоб зрозуміти про що ми говоримо, так як ми не говоримо "їхніми" словами. Це створює великий дискомфорт. Більше того в переважної більшості відсутні знання літературної мови. Тобто коли після роботи ви йдете випити пива з замовником, більшість може говорити тільки про проект. Язик розв'язується" аж коли всі трошки охмеліли, причому не через то що у вас підвищується рівень знань англійської, а через то що замовник «спускається» до вашого рівня.

2. Культурні відмінності.
Ніхто навіть не цікавиться ними. А вони є, і вони суттєві. Культурні відмінності впливають на то як ми мислимо і як ми сприймаємо інформацію. Наприклад, для американців є прийнятним коли керівництву заперечують. У нашій культурі це не є дуже типовим. Або наприклад для американців не є дуже прийнятною темою обговорювати своє приватне життя («як довго ви одружені?», «чи спілкуєтесь з батьками чоловіка?»). З цих двох прикладів друге просто створить певний дискомфорт під час роботи з вами, а от перше буде нести загрозу проекту. Так як цілком можлива ситуація коли ви завалите проект через то що погодились зробити роботу за 2 тижні в той час як вона вимагала 4 тижні. Ви скажете: «та він сам казав 2 тижні!». Так казав, але це була його думка, а вам робити, і то що ви не заперечили і не обґрунтували чому саме 4 тижні це вже ваша провина.
Таких відмінностей насправді дуже багато, можна написати невеличку брошуру по найбільш важливішим, проте всі є дуже важливими.

3. Технічний рівень.
Давайте подивимось правді в лице. Насправді у нас низький технічний рівень. Середньо-статистично, звичайно. Типово опускати наших програмістів на рівень нижче, щоб співставити з американськими. Тобто наші «сініори» насправді є американськими «мідами» і т.д. Чому так? На мою думку це є наслідком перегрітості місцевого ринку, коли щоб отримати більші гроші треба було іти на вищу посаду.
Люди часто не знають як використовувати інструменти. Наприклад дуже легко знайти джавіста який не знає Лінукс (під «знає» мається на увазі комфортна робота в терміналі), хоча більшість розгортань відбуваються саме на Лінуксах, або дотнетчика який самостійно не налаштує IIS для роботи в інтернеті (безпека, потоки, пули і т.д.) Ті хто це вміють вважаються справжніми «гуру» хоча насправді це стандартні вимоги і нічого особливого в них немає. Замість поглиблення знань у цих сферах люди кажуть стандартні відговорки: «а мені це не треба», «от є сініор, він нехай і робить», «це адміни робити мають», «ніде не сказано що я це маю знати», «я з тим не працював» і т.д.

4. Орієнтованість на бізнес
Багато з розробників не цікавляться що саме вони роблять. Вони отримують задачу, реалізують, тестують… і все. Не так і багато людей дійсно цікавляться яка бізнес складова стоїть за задачею. Результатом цього є не правильно визначені пріоритети. Наприклад інтенсивно тестують ті частини проекту які можна з багами випустити, а от критичні навіть юніт тестами не покривають.
Відсутність орієнтованості на бізнес породжує невірну інтерпретацію задач. Думаю всі бачили смішний малюнок про те що б було якби розробники робили гойдалку на дереві. Можливо воно і смішно, а от коли в житті це бачиш сміятись не дуже хочеться.

5. Культура праці
Під культурою праці мається на увазі не наш технічний рівень, а то як ми себе поводимо на роботі.
Типова поведінка: запізнюватись на мітінги, не вчасно подавати звіти, «забувати» про важливі речі, «губити» листи, самому «визначати» пріоритет завдань, відповідати на листи не в той же день коли він був отриманий і т.д.
Ще більш страшнішим є майже повна відсутність знань про процеси. Мало хто може дати правильну відповідь на питання «яка різниця між водоспадними та ітеративними процесами?», не кажучи вже про знання самих процесів.
Причому це не поодинокі випадки.
«Нам і так добре» скажуть розробники. Звичайно, але от нормально брати участь в командах де +30 чоловік ви не зможете, бо такі проекти без хорошої культури праці в принципі не можна зробити.

6. Використання інструментів
Можливо не найважливіший пункт, але один із найкритичніший.
Більшість просто не вміє користуватись інструментами. Ефективне використання Вікі, Екселя, PowerPoint є рідкістю. Є люди які не можуть назвати хоча б 3 редактори UML для Windows, не кажучи вже про роботу з під Лінукса. Можна знайти джавістів які не вміють користуватись Мавеном. Так само можна знайти дотнетчиків які не користувались ніколи Решарпером.
Мало хто на пам'ять знає комбінації клавіш стандартних рефакторингів з середовищ. Ефективна робота з колективними інструментами типу Exchange є рідкістю. Мало хто знає динамічні мови для полегшення рутинних щоденних задач.
Якщо порівняти з американцями, можливо кількісно число навиків є меншим, але кожен з них вони дійсно знають.

Звичайно є і ніші речі, однак на мою думку найважливішими є саме ці.
Ваші думки?

10 коментарів:

  1. крім п.3 - набір стереотипів та conventional wisdom

    ВідповістиВидалити
  2. заробляю трохі більше цих 4х штук причому идеально підхожу під всі ваши пункти.

    - Англіский - я б сказав поганий, спілкуюсь виключно з Google Translate на пів єкрана.
    - З культурой - тут все зрозуміло - "щирий украінець"
    - Оріентованість на бізнес - якраз зараз роблю проект який є впевнен що в плані бізнеса в замовника не піде зовсім, але він платить - ми робимо. Причому всі таки проекти завжди було. И такі вони майже завжди не йшли
    - Культура праці - сроки зриваемо як мае бути, листи губимо, іноді і в скайпе ховаемось як дуже влом спілкуватися
    - Технічно - якраз є джавістом на Віндовзе. Лінух звісно тикаем. Але так, методом пошука в гуглі рішення якщо що. І такі да - вважаем що то забота адміна.
    - Використання інструментів - Не можу назвати жодного УМЛ редактора (ну може брешу, пару помню, але ніколи не юзав для справи). Повер Поінт, Exchange - це ваще про що, ви ваще з якоы планети?

    Більше того - маю ще 5 знайомих яки так само роблять ці 4 штуки, іноді 5 на місяць (власне 3 з них зі мною на проекті) і в них все приблизно таке саме.

    І це не тролінг и не прікол.

    ВідповістиВидалити
  3. Извините за русский.
    Работаю за границей. Есть с чем сравнить. Комментарии такие
    1. Англійська мова. - да, плохая.
    2. Культурні відмінності. - главное, не набрасыватся и не грубить лентяям, которых здесь полно
    3. Технічний рівень - у нас он очень хороший.
    В нашей команде я самый молодой и мой уровень самый выскоий
    4. Орієнтованість на бізнес - согласен. Мой менеджер
    мою озабоченность разработкой красивого кода (рефакторингом, etc.) назвал "эстетикой" и сказал что на это времени пока нету.
    5. Культура праці - нету никаких отличий с заграницей.
    6. Використання інструментів - здесь это никого не интересует. Главное, чтобы задачи были решены.

    ВідповістиВидалити
  4. Извините за русский.
    Не тре вибачатись :)

    ВідповістиВидалити
  5. Дійко, а де лінк на оригінал?
    ай-я-яй :)

    ВідповістиВидалити
  6. Внизу пише - Взято звідси :)
    Та й лінк на рубрику є зверху, так що все по чесному

    ВідповістиВидалити
  7. Відповідаю першому, хто заробляє 4 штуки і нехтує всіма правилами..
    Ось так ми і працюємо _ головна ціль загрести гроші зараз, і нікого не цікавить якісно зроблена робота, і робота на власну репутацію. Такий "базарний" підхід. На жаль..

    ВідповістиВидалити
  8. Подскажите, плиз, а где человеку который отвечает всем вышеперечисленным пунктам получить 4К в Украине, а? А то я уже в Англию переезжать собрался, где собственно провожу большую часть рабочего времени, но всё же, может и на Украине можно не хуже?

    ВідповістиВидалити
  9. можна аби бажання було
    Як варіант можна фрілансити

    ВідповістиВидалити